Loader for VIA Prlekija

Park Radenci

Naravno-kulturna znamenitost

Nazaj na predogled Znamenitosti

Opis

ČASOVNICA:
Karol F. Henn leta 1833 odkrije slatinski vrelec ter že leta 1869 zajeti prvi vrelec imenovan Radenski vrelec ali Glavni vrelec. To pomeni začetek izkoriščanja mineralne vode in napolnitev 37000 lončenih slatink.
Leta 1882 je bilo zgrajeno pokrito kopališče in zasaditev prvega parka, ki ga je s smrekovim nasadom zasnoval že dr. Henn . Ob parku so leta 1893 postavili litoželezni vrelčni paviljon, ki se razteza med današnim hotelom Terapija in Slatinskim domom.
Proti koncu 19. stoletja natančneje leta 1895 je bila v parku zgrajena neogotska kapela sv. Ane (prečna ladja in fasadni zvonik). Leta 1905 sta bile zgrajeni tudi dve restavraciji. Restavracija Park obratuje še danes in je bila nazadnje obnovljena leta 1985.
Sončni park je bil zasnovan leta 1936po načrtu vrtne arhitektke Ilse Fischerauer.
Leta 1938 je sledilo opremljanje Anine kapelice v parku in gradnja svojevrstne steklene pitne dvorane (prve v tedanji Jugoslaviji), ki še danes stoji tik ob zdraviliškem kompleksu in v neposredni bližini parka.
Leta 1962 je bilo znotraj kompleksa parka zgrajeno odprto kopališče s športnimi igrišči, kasneje (leta 1967) je bila zgrajena restavracija Vikend.
Leta 1969 so ob 100-obletnici črpanja mineralne vode odprli krajevni muzej Radenske. Ob tem je bila urejena arhitektonska ploščad s stopnicami, ki predstavlja vhod v sončni park. Na ploščad je postavljena vodna fontana s kipom Tri gracije, ki je delo lendavskega kiparja Ferenca Kiraly-a. Kip naj bi simbolično ponazarjal najpomembnejše vrelce mineralne vode, medtem ko gracija kot boginj ljubezni iz rimske mitologije pooseblja lepoto in ljubkost zdraviliškega kraja. 

Komentarji (0)